Du är inte ensam! Varken i att kämpa eller att försöka förstå tiden vi befinner oss i just nu. Vi förstår att det kan vara svårt att sortera bland all information kring krispaket och att få en tydlig bild över vad som gäller och vad som passar bäst för just ditt företag.
Vi har här nedan listat några av de större åtgärderna som regeringen tagit fram för att hjälpa företagare och samtidigt försökt skriva på ett språk som är enkelt att förstå.
Ett första tips är att se över sin preliminärskatt. Den skatt man betalar i förskott varje månad till sitt skattekonto. Vet man med sig att vinsten för 2020 kommer bli lägre än vad man baserat sin preliminärskatt på, så kan man sänka denna, redan nu, för att frigöra likviditet i bolaget.
Ökad avsättning till periodiseringsfond
= du kan skjuta upp skatten som ska betalas på din vinst i bolaget.
Gäller Enskilda Firmor och fysiska personer som är delägare i Handelsbolag.
Görs i inkomstdeklarationen.
Periodiseringsfond är ett begrepp som betyder att det finns möjlighet att lägga undan en del av den vinst som man betalar skatt på, för att betala den en annan gång. Högst 6 år får man vänta med att betala skatt på denna del. Tidigare har man kunnat lägga undan 30 % av vinsten, men nu ges möjlighet att lägga undan upp till 100 % av vinsten för 2019. Detta betyder att man inte behöver betala skatt för den vinst man fick under 2019. Skulle man gå med förlust under 2020 så kan man kvitta den del man lagt undan mot förlusten och behöver inte betala någon skatt på denna del.
Tillfälligt sänkt arbetsgivaravgift till endast ålderspensionsavgift 10,21%
= minskad kostnad av arbetsgivaravgifter för anställda för löner mellan 1 mars och 30 juni 2020.
Gäller alla bolagsformer som har anställda.
Görs vid inlämning av arbetsgivardeklaration.
För löner upp till 25 000 kr per månad.
En arbetsgivare betalar skatt och arbetsgivaravgifter på löner som betalas ut. 31,42 % är arbetsgivaravgiften för de flesta. För utbetalda löner upp till 25 000 kr per månad mellan 1 mars och 30 juni 2020 kan man minska arbetsgivaravgifter från 31,42 % till 10,21 %.
Detta medför en sänkning på 21,21 % vilket kan bli upp till 5 302 kr per anställd och månad att spara.
Anstånd för betalning av moms och skatt.
= Vänta med att betala moms och skatt.
Gäller alla bolagsformer.
Görs på blankett eller i Skatteverkets e-tjänst.
Som företagare kan man fritt välja tre redovisningsperioder av moms och skatt mellan 1 januari och 30 september 2020 som man vill skjuta på framtiden att behöva betala in. Vanligt så kan man få anstånd med upp till 4 månader, men det finns möjlighet till förlängning. Anståndsavgift och ränta tas ut på beloppet.
Korttidspermittering av anställda
= anställda arbetar mindre men får nästan lika mycket i lön. En stor del av detta betalar staten.
Gäller alla bolagsformer som har anställda.
Görs genom ansökan till Tillväxtverket.
Från och med 7 april kan man ansöka om stöd för sina lönekostnader hos Tillväxtverket. För att kunna korttidspermittera så behövs ett i grunden kollektivavtal som stödjer korttidspermittering och att 70 % av de anställda går med på det. Har man inget kollektivavtal så behöver man upprätta ett avtal mellan arbetstagare och arbetsgivare. En mall för avtal finns på Tillväxtverkets hemsida. Man kan sänka sina anställdas sysselsättningsgrad i tre nivåer, med 20%, 40% eller 60%.
Detta var några av de åtgärder som finns i regeringens krispaket. Vi hoppas att något blivit tydligare för dig och önskar dig stort lycka till i ditt företagande.
Behöver du ytterligare hjälp i att navigera kring dessa frågor, eller kanske se över just din ekonomi, tala med din redovisningskonsult eller hör av dig till oss.
Du är inte ensam! Håll ut så tar vi oss igenom det här tillsammans.
Glad Påsk från dina vänner på Ekonomistyr Kungsbacka AB
Notera att detta är vår professionella ”tolkning” av regeringens krispaket och att deras åtgärder uppdateras löpande och kan komma att ändras. Vi följer noga utvecklingen.